Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/4/f/styrkhv.no/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5058 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/f/styrkhv.no/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1528 Make områdesjefen great again! | SH!

Områdesjefene i Heimevernets områder er krumtappen i lokalt militært forsvar, som beskytter deg der du bor – overalt, alltid.

Områdesjef Christopher Soelberg (bildet) og hans over 200 sjefskolleger er mammaer, pappaer, og kolleger til daglig. I grønt leder de cirka 37.000 HV-soldater fra Nordkapp til Lindesnes. Dette gjør de frivillig, på fritiden.

Lokale militære avdelinger som er i stand til å operere på egenhånd når kaos kommer og usikkerhet råder, er kanskje Norges beste mottrekk mot russisk missiltrussel. De fryktede Iskander-missilene kan nok rettes mot sentraliserte baser og flystasjoner – men er meningsløse våpen mot et desentralisert og lokalt forankret heimevern, med en sjef som kjenner nærområdet og har sitt sivile nettverk som kriseressurs.

Områdesjefen og hans kvinner og menn er også et kløktig mottrekk mot «små grønne menn», fordi de kjenner pulsen i sitt eget lokalmiljø og kan avdekke gråsonetrusler tidlig. HV-områdene er dessuten verdifull kriseressurs for kommuner, fylker og politet.

Norge er det eneste landet som har kuttet ned i heimevern, mens andre land bygger opp. Norske politikere har for lenge vært bergtatt av hi-tech og joystick-forsvar. Nå ser vi at noen politikere innser at de heller bør la seg bergta av områdesjefen og hans lokale kvinner og menn. Det er ikke et øyeblikk for tidlig.

Der hi-tech-forsvar er svindyrt og trenger jevnlige oppdateringer som spiser forsvarsbudsjettet, trenger ikke områdesjefen om hans deltidssoldater kostbar software-oppdateringer. Der joystick-forsvar fjerner forsvar fra folket, bidrar områdesjefen til forsvarsvilje i befolkningen, ved å være til stede overalt alltid.

De besluttede HV-kuttene har så langt ikke rammet områdesjefene hardt. Til forskjell fra tidligere kutt, er ikke lokale forsvarsavdelinger i land-HV nevneverdig berørt. Det er bra. Så lenge områdesjefen har en organisasjon i bygd og by, er det enkelt å øke HV i volum etterhvert som politikerne innser at HV-kutt faktisk fører Norge inn i en sikkerhetspolitisk bakevje. Erkjennelsen kommer nok, etterhvert som den informerte politiker forstår at den kritikkløse bejublingen av hi-tech egentlig er gammeldags og historisk tankegods. Å velge gårsdagens løsninger for å møte morgendagens utfordringer har aldri vært særlig klokt.

Landforsvaret er avgjørende for å sikre territoriet, der folk bor. Hæren har store feil og mangler som må rettes opp i. Heimevernet har i årevis vært sulteforet. Årsaken kan tilskrives at noen har brukt for mye penger på dyrt utstyr, snøblind over at de da har skapt en farlig ubalanse i Forsvaret. Det nytter lite å kjøpe den feiteste kjerra, hvis man ikke har råd til å betale for dekkene som gir best veigrep.

Det er på tide å gjøre områdesjefen great again.