Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/f/styrkhv.no/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1528 Sprek 70-åring trues med nedleggelse | SH!

hv-o-og-i

Sprek, vital, kampklar, landsdekkende, underfinansiert – og nedleggingstruet. Heimevernet fyller 70 år i dag. HV er i folkets hjerter, men det forstår ikke politikere i FrP, Ap og Høyre.

Mens politikere i resten av Europa styrker sine heimevern, har de rødblå fått en fiks ide om at norske borgere ikke trenger trygghet der de bor i fred, krise og krig. De nekter å betale småpenger – 300 millioner kroner ekstra – for å sikre din kriseberedskap.

Siv, Jonas og Erna har satt i gang en sofistikert operasjon for å ta livet av arven etter Milorg og lærdommen etter fem år med okkupasjon:

  1. Først kuttes 7000 HV-soldater fra nyttår. Da er ikke HV lenger landsdekkende. Hvis du bor i Sør-Norge, er du litt mindre trygg mot fiender og krise fra 1. januar 2017.
  2. Deretter legges Sjøheimevernet ned. Dermed blir kystlinjen fra Halden til Kirkenes så godt som uten militært nærvær: SHV har 150 fartøyer og en rekke kystmeldeposter, og vokter verdens nest lengste kystlinje.
  3. Så – som den rødblå rosinen i pølsa – skal HV kuttes ytterligere, og underlegges en lilleputt-hær. Men det skal først skje etter valget, i håp om at ingen merker hva som skjer.

Dermed er 70 års historie borte på 1-2-3.

Slik går det, når politikerne ikke er villig til å betale prisen for et ordentlig forsvar i en uforutsigbar verden. De rødblå ønsker ikke å bruke to prosent av BNP på forsvar. Derfor må de kutte i din kriseberedskap for å finansiere dyre innkjøp av fly og annen hi-tech, mens andre land satser tungt på støvler på bakken. Dessverre for dem er planen om å ta livet av 70-åringen avslørt. Flere og flere velgere ser nå at det er deres trygghet i nærmiljøet som nå rammes.

Hvem skal møte en hybrid-trussel med «små grønne menn» i Alta? En topp moderne ubåt? Hvem skal verne telekom-anlegg på Agder mot sabotasje? Et F35-fly med missiler? Hvem skal vokte våre olje og gassanlegg på Vestlandet ved krise? En fregatt, sier du kanskje. Problemet er at vi har en håndfull fregatter, og et titalls olje/gassanlegg. Hvem skal sjekke mistenkelige skip i Oslofjorden hvis det drar seg til? Hvem skal sørge for at e-verket leverer strøm til deg ved krise? Hvem rykker ut og bistår samfunnet ved naturkatastrofer, flom og store ulykker? En topp moderne drone?

Nei, jeg tenker heller ikke på husforsikringen hver dag. Men jeg forvisser meg om at den er betalt og dekker mot alle uventede eventualiteter.

Det er Erna, Jonas og Siv som har ansvar for samfunnets frihets- og demokratiforsikring. De er i god gang med å si opp vår felles forsikring, selv om titusenvis av vanlige borgere protesterer høylydt. Politikerne skal tjene folkets interesser, ikke tvinge sin egen vilje på velgerne.

Det går mot øyråd neste høst. Kuttkameratene fortjener å bli stemt hjem.