vg-sh

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er under angrep fra det folket hun er satt til å tjene. Dette er en strid hun ikke kan vinne. Allerede før valgkampen er hun på defensiven. Sterkt sminkede kutt i lokal trygghet vinner ingen velgere.

Forsvar blir en av de viktigste sakene i #valg2017. Årsaken er enkel: Verden er uforutsigbar. Sjansen for ufred er økt. Uten evne til å forsvare demokratiet, forsvinner demokratiet. Uten demokrati, ingen muligheter til å å ha sterke meninger om klima, skattekutt, helse, skole, eldreomsorg, bensinavgift, bompenger eller samferdsel.

Et sterkt forsvar på bakken – der demokratiet utøves – er altså en forutsetning for alle andre politiske saker. Dette er et enkelt resonnement som flere og flere velgere forstår, i en mer og mer uforståelig og utrygg verden.

Selv svigermor vil være enig

Når det går en kule varmt i bensindebatten eller klimadebatten, er det lett å glemme selve grunnforutsetningen for å kunne krangle og være uenige. I dagens urolige verden er det ingen selvfølge at demokrati er et evigvarende gode. Også vi – når det blir krevet – må ha soldater på bakken som kan forsvare demokratiet. Overalt. Alltid.

De eldste av oss vet dette. De opplevde mangel på demokrati i årene 1940 til 1945. De vet hvordan det er når ufredsmenn står i nabolaget og kveler friheten vi alle tar som en selvfølge. I dag er dagen for å minne hverandre om at frihet ikke kommer gratis, det kreves at vi står opp og kan forsvare friheten på bakken – der demokratiet utøves.

Du kan hjelpe andre med å se hvor viktig forsvar er blitt i vår uforutsigbare verden. Du trenger verken kommunikasjonsrådgivere eller reklamebyråer i samtalen på den lokale kafeen, i garderoben, i frisørsalongen eller i familieselskapet.

Budskapet er enkelt – og selv svigermor vil være enig med deg:

  • Politikere som kutter i din trygghet der du bor, må byttes ut i neste års valg.

Partier som ikke vil betale to fattige prosent av vår rikdom til forsvar av egne borgere og eget territorium tjener ikke det folket de er valgt til å tjene. De prøver i stedet å tvinge sin egen vilje på det folket som har valgt dem. Når fattige Hellas betaler NATOs medlemsavgift på to prosent – hvorfor vil ikke politikere i rike Norge betale slik at deres velgere kan være trygge der de bor?

Slipepapir mot sannhetssminke

Både forsvarsministeren og andre i den rødblå kuttkoalisjonen styrer med hørselvern på overfor rasende sinte, frustrerte og oppgitte velgere, men også med skylapper mot verden: Norge er det eneste europeiske landet som kutter i lokal kampkraft. Våre naboer og NATO-allierte bevilger allerede milliarder til sine heimevern. Imens er de rødblå  mer opptatt av å frede et pengesløsende byråkrati mot kutt.

De rødblå gjentar monomant det sminkede budskapet om at de «styrker Heimevernet». Det er riktig at noen staber i Nord-Norge får noen flere stillinger. Forøvrig er budskapet tvers gjennom usant – og det er viktig at du forteller naboen og arbeidskollegaen din om den historiske forsvarsbløffen som gjentas og gjentas. Vi må sørge for at ikke folk lar seg narre til å tro på sminkebudskapet. Her er de kalde fakta som politikerne skal stå til ansvar for på demokratisk vis:

  • 7000 HV-soldater kuttes fra nyttår. Store deler av Sør-Norge blir uten utrykningsklare HV-soldater som er trent og utstyrt for krise. Kuttet truer vernet av våre sårbare og samfunnskritiske installasjoner, som for eksempel telekommaster, elektrisitet og vannforsyning.
  • Sjøheimevernet er plassert på «death row» og skal nedlegges. Det betyr at våre milliardverdier i olje/gassanlegg, havner og kysttrafikk mister krisebeskyttelse mot sabotasje og terror.
  • Heimevernet er fortsatt underfinansiert i 2017 – til tross for at Forsvarets største organisasjon drives for bare tre prosent av forsvarsbudsjettet.

Forsvarsministeren og de rødblå kuttkameratene er nå bragt på defensiven fordi du engasjerer deg i en økende folkemobilisering mot norske kutt, utsettelser og sommel i din trygghet. Vi må hjelpe hverandre å vinne slaget, ved å slipe av politisk sannhetssminke med slipepapir fuktet med fakta. Får du svigermor med på laget for et styrket heimevern der du og din familie bor, er enhver rødblå kuttkamerat sjanseløs.

 

Shares