Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/f/styrkhv.no/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1528 Ny amerikansk president, hva nå? | SH!

tkirakr5947

Foto: Thorbjørn Kjosvold/Forsvaret

Donald Trump ny president. Hvordan vil dette påvirke Norges langtidsplan for Forsvaret? Det er selvfølgelig umulig å si, men man kan se for seg at hele Europa nå må ta mer ansvar for egen sikkerhet. NATOs sjef Jens Stoltenberg var tidligere i høst ute å sa at NATO ville komme alle medlemsland til unnsetning, uavhengig av hvem som ble ny amerikansk president, men det er ikke til å stikke under en stol at finansieringen av NATO nå vil bli sett på.

Donald Trump har vært klar på at han synes USA tar for stor del av byrden med å finansiere NATO, og at samtlige medlemsland må bidra med mer. I den sammenhengen er det interessant å stille spørsmålet; Hvordan vil dette påvirke langtidsplanen for Forsvaret de neste 20 årene? Det er helt klart en fordel at vi har vedtatt jagerflykjøp, nye overvåkningsfly og ubåter, men burde vi ikke også vedtatt stillingshjemler i den operative enden av Forsvaret? Kunne vært greit med mannskap til både å drifte alle disse nye investeringene, og ikke minst en kraftig økning av mannskaper til Hær og Heimevern!

At presidentvalget ble som det ble, og at Trump tidligere har sagt at han ikke vil konfrontere Putin, burde sette fortgang i vurdering av verneplikten i Norge. Her er det mye å ta tak i fremover!