Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/f/styrkhv.no/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1528 Helt i krig, helt i fred | SH!

Minneord om Joachim Holmboe Rønneberg, 1919-2018

«Frihet kommer ikke gratis». Utsagnet fra mannen som ledet tungtvannsaksjonen er en moderne påminnelse om at fred og frihet er skjøre goder – vel verdt å verne om.

Krigshelten Joachim Holmboe Rønneberg døde natt til 21. oktober 2018, 99 år gammel.

Han vil bli husket som sjefen til sabotørene som sprengte Vemork-anlegget til himmels, uten at et skudd ble løsnet.

Men han vil også bli husket for sitt utrettelige arbeid med å fortelle oppvoksende slekter om hvor viktig det er å hegne om fred og frihet i Norge.

Rønneberg arbeidet som reporter i NRK i sitt yrkesaktive liv, men brukte også mye tid til å reise rundt og fortelle oppvoksende slekter om at frihet ikke er en selvfølge. Selv var han lavmælt om sin egen rolle i den djerve sabotasjeaksjonen i Telemark.

I forordet til Gunnar Myklebusts bok «Tungtvannssabotøren. Joachim H. Rønneberg – Linge-kar og fjellmann» forklarer forfatteren hans lavmælte stil slik:

«Joachim Rønneberg mener at han den gangen gjorde sin plikt, og at han var heldig. Han kom uskadd fra krigen. Det var det ikke alle som gjorde. De som ga livet sitt i kampen for Norges frihet, det er de som i hans øyne fortjener oppmerksomhet og heder».

Slik ble krigshelten også en helt i fred.

«En ære å tildele Joachim Rønneberg Heimevernets Fortjenestemedalje»

Generalmajor Eirik Kristoffersen, Sjef HV

Rønneberg var den siste gjenlevende tungtvannssabotør fra de britisk-norske operasjonene «Gunnerside» og «Grouse» fra Annen verdenskrig. Nå er det oss andre som må bære arven etter krigsheltene videre, og fortelle oppvoksende generasjoner om at fred og frihet i landet ikke kommer av seg selv via wifi eller en app.

«En ære å tildele Joachim Rønneberg Heimevernets Fortjenestemedalje idag. Et hyggelig gjensyn i Ålesund over en kopp kaffe og en god prat om forsvarsvilje. Respekt», skrev Sjef HV, Eirik Kristoffersen, på sin Facebook-side i sommer. etter møtet med Sjef Operation Gunnerside, Joachim Rønneberg (bildet over, foto: Forsvaret).

For to år siden – 30. september 2016 – deltok da 97 år gamle Joachim Rønneberg i den landsomfattende vardebrenningen sammen med tusenvis av andre. Utsagnet hans – «Frihet kommer ikke gratis» – var temaet for tenning av mer enn 120 varder fra nord til sør i folkelig mobilisering av #forsvarsvilje og protest mot kutt i landforsvaret.

– Jeg tror ikke noen som lever i dag kan tenke seg et samfunn uten Heimevernet, sa Rønneberg til NRK.

«…det må ikke skje igjen…»

Joachim Rønneberg (1919-2018)

I februar i år deltok han i 75-årsmarkeringen av Vemorkaksjonen via videolink fra Ålesund, og ble intervjuet av unge kolleger fra sin gamle arbeidsplass, NRK:

– Den største oppgaven foreldregenerasjonen og fremtidsgenerasjonene har, er å sørge for at historien om krigen blir fortalt så riktig som mulig, sier Rønneberg.

– Synes du det er greit å fortelle historien om igjen og om igjen?

– Du har ikke lov til å la være.

– Hvorfor det?

– Fordi det må ikke skje igjen.

Natt til 27. februar 1943: Sabotørene har bodd oppe på vidda under kummerlige forhold i lang tid, under nesen på tyskerne som overrasket hele Norge 9. april 1940 og okkuperte nasjonen. I ly av nattemørket snek de seg frem de siste meterne til Hydros tungt bevoktede tungtvannsanlegg nær Rjukan sentrum.

Helt stille og uten å bli oppdaget av Wehrmachts soldater infiltrerte de anlegget, plasserte sprengladningene og snek seg ut igjen. Ikke lenge etter var Hitlers atomplaner sprengt til himmels.

Helt i krig, helt i fred.

Takk for din tjeneste, Joachim Rønneberg. Hvil i fred.

******

Mer om tungtvannsaksjonen

  • Den spektakulære sabotasjeaksjonen ble portrettert i den kritikerroste TV-serien «Kampen om Tungvannet», som ligger på NRKs nettsider og på andre strømmetjenester.
  • VG har laget en interaktiv oversikt over tungtvannsaksjonen.

Disse deltok i «Operation Gunnerside» og «Grouse»-operasjonene

Einar Skinnarland (1918–2002)
Jens-Anton Poulsson (1918–2010)
Arne Kjelstrup (1913–1995)
Knut Haugland (1917–2009)
Claus Helberg (1919–2003)
Joachim Rønneberg (1919–2018)
Knut Haukelid (1911–1994)
Fredrik Kayser (1918–2009)
Kasper Idland (1918–1968)
Hans Storhaug (1915–1995)
Birger Strømsheim (1911–2012)