Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/f/styrkhv.no/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1528 Sminke, skillemynt og statsbudsjett | SH!

14980689_10211308064760072_344183581925537981_n

Det er ikke noe å nøle med: Etter USA-valget er argumentene for å droppe landmaktutredningen og straks iverksette styrking av Heimevernet og Hæren bare blitt tyngre. Velgerne vil bevilge til forsvar. Vi forventer at de folkevalgte åpner folkets lommebok i statsbudsjettet.

«Grensende til uansvarlig», skrev general Kjell Grandhagen om å utsette investeringer i Hæren. Småpenger til HV søkes dekket av et tykt lag med politisk sminke, men er ikke en gang nok til å få slutt på underfinansieringen som har pågått i mange år.

HV trenger 307 millioner kroner ekstra for å ha balanse mellom bevilgninger og oppgaver. I forslaget til statsbudsjett tilføres kun skillemynt. Hvis forslaget til statsbudsjett vedtas, fortsetter underfinansieringen: I 2017 vil HV være cirka 174 millioner kroner i manko, mens verden neppe vil være et tryggere sted.

Konkrete konsekvenser er for tidlig å si noe  om foreløpig, men det er din trygghet og beredskap ved krise der du bor som rammes først.

Fortsatt underfinansiering av Forsvarets største og eneste landsdekkende landforsvarsenhet er oppsiktsvekkende, i en tid hvor våre naboer og NATO-allierte har trusselforståelse nok til reelt å styrke sine heimevern. I Sverige kvesses Hemvärnet med tyngre skyts. I Danmark bistår Hjemmevernet allerede politiet med grensekontroll. Frankrike pøser på med ressurser i et nytt heime

Norske HV-offiserer hjelper øst-europeiske land å bygge OPP sine heimevern, mens de selv risikerer å bli lagt NED (!) av norske politikere…

Langtidsplanen fra de tre store – Arbeiderpartiet, Høyre og FrP – står fortsatt fast ved at man skal utsette, utrede og uthale styrking av landmakten. Atter en gang: En uforutsigbar verden venter ikke på norske utredninger. Vi gjentar: Politikerne har nå skapt flertall for å utrede noe som slettes ikke behøver utredes eller utsettes. Grunnlaget for å iverksette er for lengst på plass.

Det er fortsatt uforståelig at den massive og tungt faglig funderte kritikken mot hi-tech-satsingen ikke har nådd inn hos våre politikere. Man har sett seg blind på duppeditter og gadgets som er til støtte for soldatene på bakken – og vil fjerne soldatene på bakken som skal støttes. Noen politikere må snart ta inn over seg at de pisker en død hest, som våre NATO-allierte og moderne militæreksperter har forlatt til fordel for styrking av landmakten.

KrF, Senterpartiet og Venstre har vært mest lydhøre overfor et stadig sterkere folkekrav om straks å satse på hær og heimevern. Uten mellompartiene hadde forsvarsplanen i full fart grunnstøtt med grunnfjellet av velgere. Nå er i alle fall farten redusert, og umiddelbar kollisjon avverget. Fortsatt gjenstår å endre kurs.

KrF har fått gjennomslag for økt støtte til veteranorganisasjoner og Det frivillige skyttervesenet.

– Heimevernet er spesielt viktig for det norske forsvaret fordi det er snakk om folk med høy kompetanse som kan mobiliseres på svært kort tid, uansett hvor i landet behovet måtte oppstå. Heimevernet kan gi avgjørende bidrag, blant annet til å sikre kritiske objekter, sier Trine Skei Grande.

KrF og Venstre har imidlertid gitt seg på økning av forsvarsbudsjettet, og blitt enige om at budsjettet skal plusses på med 370 millioner, som skal deles mellom blant annet hær, kystjegere og HV. Det blir småpenger, lommerusk og skillemynt til hver.

–  Jeg er skuffet over at vi ikke får en langtidsplan som svikter Hæren og Heimevernet. Dette var en plan vi ikke kan være med på, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet. Vi er spent på å se konkret hvor mye Senterpartiet foreslår til HV i statsbudsjettet.

Vi er glade for at Sjøheimevernet i alle fall på papiret er berget, og at HV-11 ikke utløser en gedigen ekstraregning ved nedleggelse. Om 10.000 HV-soldater forsvinner fra din beredskap i 2017, er ikke klart ennå.

Ingen vil kritisere noen politikere om de foreslår å bevilge 307 millioner for å få HV i balanse, cirka 2,5 milliarder til Hærens planlagte investeringer og dropper en unødvendig, byråkratiserende landmaktutredning. Det er vanskelig å forestille seg at politikerne kan kritiseres for å bevilge penger til en reell styrking av et kampklart og landsdekkende HV, i en tid hvor det er vanskelig å spå hvor neste naturkatastrofe eller krise vil oppstå.

Derimot kan vi love intens debatt, skarpt søkelys og fortsatt folkelig engasjement blant enda flere velgere hvis man mot formodning så klart overser kravet fra titusener: Styrk Heimevernet! Den folkelige debatten gir god forankring for å legge til: Nå!